DOBRÉ JÍDLO

Gastronomie celého světa je moje hobby. Zde budu uvádět i svoje oblíbené restaurace.

Igor Chramec: Nejšťastnější jsem, když se mi do kuchyně vrátí vylízaný talíř

Psáno pro časopis Medicína a umění 4/2016 -42
Restaurace V Zátiší je v dobré společnosti, která se jmenuje po ní: Zátiší group. Do této skupiny patří ještě Bellevue (o něm jsme už psali), dále pak Mlýnec a Žofín Garden. Kromě toho dělají ještě skvělý catering, což mohu osobně potvrdit, protože ho pravidelně dělají například pro Audienci Grand Cru Classé – Bordeaux na Pražském Hradě. V poslední době jsem byl několikrát V Zátiší, kde mne okouzlilo indické menu. Ale dal jsem si i české menu a bylo rovněž skvělé. Ke každému jídlu se servíruje jiné víno a musím potvrdit, že skloubení jídla a vína je velmi povedené.
Přečíst celý článek »

,

La Boucherie and Bistrot M - ostrůvek Gaskoňska na Smíchově

Psáno pro Medicina a umění 3/2016

Milovníky James Bonda upozorňuji, že to „M“ v názvu nemá nic společného s Bondovými šéfy, ale znamená Manzac, Jean-Paul Manzac, abychom chvilku zůstali v Bondově duchu. Manzac však s Bondem sdílí maximálně jen zálibu v dobrém a vybraném jídle a zajímavém víně. Jeana-Paula Manzaca jsem poznal ve slavných dobách TV NOVA, když jsme to měli ještě přes ulici, tedy přes Vladislavovu ulici, do jeho Brasserie M.
Miloval jsem jeho konfitované kachní stehýnko, měl čerstvé plody moře, kohouta na víně a v poledne vařil i jednoduchá jídla pro úředníky z okolí za levné ceny. Jednou jsem k němu přišel se slovy: Mám hrozný hlad a on mi odpověděl: To jsi tady dobře. Přečíst celý článek »

,

Jan Punčochář má dům holubí

Psáno pro Medicína a umění

Holub z Anjou je nejstabilnější specialitou restaurace Grand Cru. Její název by mohl svádět, že jde o francouzskou restauraci, ale Grand Cru je především označení vín. Zkuste v Praze najít restauraci s tak dobře vybaveným sklepem, abyste v něm našli kolem 1 600 druhů vína. Francouzská vína tu najdete, ortodoxně francouzskou kuchyni nikoliv. Co tedy vaří vládce kuchyně v Grand Cru Jan Punčochář?
Vařím kuchyni, která vychází z českých a evropských kořenů. Takže na mém meníčku se objevují věci, které mne napadají, ale není to typicky francouzská kuchyně. Také si nemyslím, že třeba francouzská vína by se měla pít jen k francouzským jídlům. Například pečený divočák na červeném víně a se švestkami, který se tady dělá dlouho, se hodí třeba k nějakému pinotu. A hlavně my tady máme vína z celé Evropy. Na vínu je také krásné to, že nemůžete pít jen jeden druh nebo jedno vinařství. V tomto případě každá změna těší.

Přečíst celý článek »

,

21. 3. 2016 GOÛT DE FRANCE: 1000 kuchařů, 1000 menu, 5 kontinentů

V listopadu roku 2010 byla francouzská gastronomie přidána organizací UNESCO na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. A protože se letos francouzká gastronomie už podruhé, nemohl jsem tentokrát chybět. Vybral jsem si z obrovského množství (v nabídce je třeba Soul nebo dokonce lotyšské letovisko Jurmala) přece jen tu, která je mému srdci nejblíže, a sice Galerii vín s Restaurantem Wine & Dine. A zde je obrazový záznam toho, jak jsem si žil - jako Pánbu ve Frankrajchu. Přečíst celý článek »

,

AvantGarde: Nishiki tartar je jednička

Psáno pro časopis Medicína a umění

Když vystoupíte v Praze z metra Dejvická a jdete dál po Evropské třídě směrem k letišti, nemůžete přehlédnout impozantní prosklenou budovou, před kterou jako čestná jednotka stojí velká písmena tvořící společně nápis PPF GATE. Po vstupu do budovy na vás udělá další velký dojem hypermoderní hala, která by mohla hrát ve sci-fi filmech odehrávajících se v budoucnosti. Vpravo na konci této haly je vstup do restaurace AvantGarde. V ní mám schůzku s jejím ředitelem Karlem Šimůnkem. Zastihl jsem ho uprostřed III. ročníku Zimního Chef Time Fest, který se koná vždy na začátku roku. Není divu, že jsme začali rozhovor právě na toto téma.
Přečíst celý článek »

,

16. března 2016 CHÂTEAU Pichon Longueville Comtesse de Lalande

Tak na tuhle degustaci jsem se hodně těšil, protože CHÂTEAU Pichon Longueville Comtesse de Lalande
(Pauillac Grand Cru Classé) mám velice rád. Je to víno spojené s dlouhou a zajímavou historií. Bylo to v roce 1694, kdy se dcera Pierra des Mesures de Rauzan provdala za barona Jacquese de Pichon de Longueville. Pak uplynulo asi sto padesát let a Joseph Pichon de Longueville dělí majetek mezi své děti. Dvě pětiny putují ke dvěma synům (dnešní Ch. Pichon Baron), tři pětiny ke třem dcerám. Prostřední Virginie sňatkem s hrabětem de Lalande získala titul „comtesse“. Dnes stojí naproti sobě dva zámky - baron a komtesa.

Přečíst celý článek »

,

12. 2. 2016 Audience Grand Cru Classé

Nikolas Isnard

ž po dvanácté se sjeli do Prahy nejlepší vinaři z Bordeaux, aby zde představili svá vína. Slavnostní banket pořádaný společností Merlot d´Or je tradičním vrcholným zakončením dvoudenní, vinařské akce AUDIENCE Grand Cru Classé.

Letošní ročník ozdobil svou přítomností a kuchařským uměním pan Nicolas Isnard, majitel * michelin a šéfkuchař Auberge de la Charme v Dijonu. Celé menu sestaví a uvařil ve spolupráci s Oskarem Peťkem ze Zátiší Catering Group a Zdeňkem Marešem z restaurantu Passage.

Byl jsem na tomto banketu už po jedenácté, loni jsem - bohužel - nemohl, jinak bych měl stoprocentní účast. Večer byl - jako vždy - velkolepý.

Seděl jsem u stolu Chateau Clerc Milon

Jako vždy jsem si dělal dokumentaci toho, co jsme měli dobrého, protože jídla nelahodila jen mlsným jazýčkům, ale i očím.

Přečíst celý článek »

,

Kalina a jeho neskutečný brzlík

Svoje první jídlo uvařil, když mu bylo třináct let. Sebral mamince uvařené hovězí maso a na másle ho jen za použití pepře a soli opekl. Maminka přišla o maso, k obědu byly jen knedlíky s omáčkou, ale Mirek Kalina měl nakročeno do haut cuisine. Za rok mu bude čtyřicet, prošel řadou zajímavých restaurací včetně zahraničních, z nichž některé byly ozdobeny michelinskými hvězdičkami. Asi nejzajímavější z nich se nachází v Gaskoňsku a je to tříhvězdičková Les Prés d‘Eugenie uznávaného šéfkuchaře a jednoho ze zakladatelů nouvelle cuisine (francouzské nové kuchyně) Michela Guerarda. Dnes provozuje v Dlouhé třídě v Praze prvotřídní restauraci, což mohu osvědčit z vlastních gastronomických zážitků. Nicméně konkurence, i v nejbližším okolí, je obrovská a není snadné začínat.

Přečíst celý článek »

,

Villa Richter s vinicí na ocase

Psáno pro časopis Medicína a umění

Nenajdete místo, kde by byl tak krásný pohled na Prahu společně se skvělým pokrmem a skleničkou lahodného vína. Tento zážitek ovšem máte, když se posadíte k prostřenému stolu v restauracích ve Villa Richter. Mým průvodcem je nájemce těchto unikátních prostor režisér Jaroslav Hykl. Znám se s ním mnoho let, byli jsme spolu například v Jižní Africe, kde jsme statečně pěšky zdolali Stolovou horu, kam zbytek výpravy dorazil mastňácky lanovkou, byli jsme na Novém Zélandu a bůhví kde ještě. Ale všechny cesty měly společný cíl: dobré jídlo a pití. Tomu Jaroslav Hykl zůstal věrný dodnes. Jako režisér se podepsal například pod stodílný seriál Putování za vínem (průvodcem byl Jan Vala) a pod řadu dalších programů. Ale to víno, dobré jídlo a především jejich snoubení, to se snaží přivést k naprosté dokonalosti právě ve Ville Richter.
Přečíst celý článek »

,

Bellevue má pěkný výhled

Psáno pro časopis Medicína a umění

Belle vue je francouzsky pěkný výhled a ten restaurace Bellevue má. Ve velkých prosklených oknech vidíte Vltavu i s Pražským hradem. A stejně pěkný pohled je na všechna servírovaná jídla.
František Novák pracuje v Bellevue už šestým rokem (předtím byl osm let ve Flambée) a tak je zasvěceným průvodcem mé krátké gastronomické návštěvy. Náš rozhovor se odehrával v době, kdy v restauraci kraloval chřest. To děláte často takové akce?

Přečíst celý článek »

,
φ