Diary

Rozhodl jsem se, spíš pro sebe, poznamenávat si zajímavosti tak, jak šel čas. Možná, že některé události se pokusím zrekapitulovat zpětně. Pokud mne to bude ovšem bavit.

Hodně toho také najdete na mém FACEBOOKU.

20. 6. 2016 - písničky WM

Natáčel jsem dva pořady filmových písniček Waldemara Matušky pro csfilm. Je to už třetí série filmových písniček (Vlasta Burian, Karel Hašler). Průvodní slovo se mnou natáčel Petr Martinák. Točilo se v John Lennon Pubu na Kampě a okolí. Zejména pro písničky z Podskalského filmu Ta naše písnička česká se prostředí Kampy náramně hodilo. A jen tak mimochodem: Zdeněk Podskalský sestavil v roce 1967 z písniček Karla Hašlera zajímavý příběh. Až po třiceti letech vznikl na podobném nápadu muzikál Mamma mia!, jehož příběh je postaven na písních skupiny ABBA. Pak se se s příběhy na písně jednoho interpreta jen u nás roztrhl pytel. Jenže Podskalský byl první.A už se těším, až začneme točit R.A.Dvorského.

,

27. 4. 2016 Lucerna

Zabloudil jsem na pozvání Radana Dolejše (je i autorem snímku) do Lucerny, kde zpívali a hráli například George and Beatovens, Karel Štědrý (také Lucernu uváděl), Pavlína Filipovská, Eva Pilarová, Josef Zíma a další hvězdy padesátých a šedesátých let. V zákulisí jsem potkal Josefa Zímu s Gustavem Oplustilem (na fotografii) a pozdravil je se slovy: konečně vidím někoho, kdo je starší než já. Na druhou stranu chtěl bych mít ve svých letech takový elán jako má Josef Zíma po osmdesátce. Klobouk dolu!

,

5. 4. 2016 ochutnávka vín Ambassador

Tak jsem se po delší době vydal na ochutnávku vín firmy M. Král & spol. do pražského hotelu Ambassador. Dvanáct stolů se prohýbalo pod více než stovkou vín z celého světa. Ochutnat není možné vše, ale poctivě jsme se s Jitkou Zelenkovou snažili procestovat alespoň všechny “země”. V Burgundsku jsme si dali kapku crémant de bourgogne, zobli jsme si Sancerre z Loiry, nadchli jsem se (já už po několikáté) pro Babiche (sauvignon blanc z Nového Zélandu), v Provence nás zaujalo růžové Saint Louis de Provence. Cucli jsme si z lahví vyrobených v Pfalzu a na Mosele a v sousední zemi (shodou okolností i oba stoly byly vedle sebe) Alsasku. Ve Španělsku nás zaujalo víno z Navarry (Alconde seleccion tinto roble). Olízli jsme i pár kapek chablis a pak jsme zamířili na Sicilii. Tam jednoznačně zvítězilo Terre (Primitivo, Syrah a Malvasia Nera). Dali jsme si i trochu vlašského ryzlinku z vinice Železná od Železného Tanzberku. Ten byl - jako vždy - výborný.

,

1. 4. 2016 Pražský Hrad

S Marcelou Holanovou jsem se vydal na Pražský Hrad, kde měla s kapelou vystoupení na plese hradní stráže. Díky bezpečnostním opatřením jsem si dokonce musel pořídít výpis z rejstříku trestů (mám ho čistý) a prošli jsme i důkladnou osobní prohlídkou. Tak jsem si alespoň s Marcelou a kytaristou Pavlem Novákem udělali fotku před sochou TGM.

,

29. 3. 2016 Ivan Tomek a jeho vína

Ivana Tomka jsem poznal ještě za časů Mikrofóra, takže se známe asi tak třicet let. Správně bych měl napsat RNDr. Ivan Tomek, Csc., protože Ivan je výborný sociolog. Poznal jsem to na své kůži, když mne krátce po revoluci požádal, abych pro něj moderoval jednu focus group. Byla to zajímavá zkušenost. Nemám v úmyslu se věnovat vědeckému a podnikatelskému působení Ivan Tomka, ale naší společné zálibě, což je víno. Ivan se zaměřil na méně známá vinařství zejména v oblasti Rhôny.

Přečíst celý článek »

,

24. 3. 2016 Laura a její tygři

O Lauře a její tygrech jsem psal pro Muzimax, takže tady jen stručně. Byl jsem na jejich koncertu a křtu CD Žár trvá/Továrna na sny v Lucerna music baru. Potkal jsem se tam i s kmotrem jejich desky Petrem Jandou. Tak aspoň dvě fotky. Autorem fotografie, na které jsem s Karlem Šůchou, je sám Petr Janda. Ale je lepší muzikant než fotograf.


Přečíst celý článek »

,

24. 3. 2016 s Karlem Bláhou

Dlouho jsme se neviděli, takže setkání po letech. Karel Bláha mi přinesl svou knihu i s věnováním a pak už jsme se bavili o případné spolupráci. Repertoár Karla Bláhy je především muzikálový a operetní zpěvák. V šedesátých letech byl velkou hvězdou, vyhrál řadu talentových soutěží. Pak se víc upsal  operetě a muzikálu, vystupoval v mnoha zemích a účinkoval v mnoha představeních v Hudebním divadle v Karlíně. Dnes střídavě vystupuje s Marcelou Březinovou, Jiřím Krampolem,  Yvettou Simonovou a Valerií Zawadskou. V repertoáru má řadu nádherných světových melodií. Tak na spolupráci se budu těšit.

Přečíst celý článek »

,

23. 3. 2016 Ina - křest desky

Pomáhal jsem křtít nové CD Iny Urbanové. Šampaňské liji rád a také ho rád piji. Alespoň pár fotografií laskavě zapůjčených výborným fotografem Petrem Brodeckým.


Přečíst celý článek »

,

22. 3. 2016 v Grand Cru s Janem Punčochářem

Pro časopis Medicína a umění jsem napsal další článek. Je to rozhovor se šéfkuchařem Grand Cru Janem Punčochářem.

Jan Punčochář v několika slovech: Vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Své zkušenosti dále sbíral v zahraničí, vařil například v přední švýcarské restauraci Häberli’s Schützenhaus. Po návratu do Prahy se stal šéfkuchařem restaurace Le terroir, kde působil deset let. Nyní si jeho autentickou a nezaměnitelnou kuchyni můžete vychutnat v restauraci Grand Cru

,

21. 3. 2016 GOÛT DE FRANCE: 1000 kuchařů, 1000 menu, 5 kontinentů

V listopadu roku 2010 byla francouzská gastronomie přidána organizací UNESCO na světový seznam nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. A protože se letos francouzká gastronomie už podruhé, nemohl jsem tentokrát chybět. Vybral jsem si z obrovského množství (v nabídce je třeba Soul nebo dokonce lotyšské letovisko Jurmala) přece jen tu, která je mému srdci nejblíže, a sice Galerii vín s Restaurantem Wine & Dine. A zde je obrazový záznam toho, jak jsem si žil - jako Pánbu ve Frankrajchu. Přečíst celý článek »

,
φ