Český hit století 1

Český hit století 1 / 1900 – 1919
obsah:
Česká muzika – Blíže viaduktu – Hoj, Mařenko, do háječku – Na Marjánce, tam se tancuje – Na Belvederu – Žižkovák – Za sokolským praporem – Po starých zámeckých schodech – Bai-kai-lai – Jdou sokolské šiky – Točte se pardálové – Když nad Prahou se večer uklání – Cestou lesem – Staré topoly – Pražský krém – Pozdravujte mi nastokrát – Podzimní píseň – Bílý kvíteček – Pětatřicátníci – Vítězná Madelon

kód výrobku:
MC: CR0140-4

Dostáváte do rukou CD s první dvacítkou nejúspěšnějších písní našeho dvacátého století. Proto dovolte nejprve pár slov o samotném projektu. Jeho vyhlašovateli jsou Český rozhlas společně s agenturou Musica Bohemica. Každý rok – počínaje rokem 1900 a konče rokem 1999 – je reprezentován jednou písní. Tou nejúspěšnější – a měřítkem je tehdejší i dnešní oblíbenost (později včetně počtu prodaných výlisků zvukových nosičů). Oba odborní poradci (dr. Josef Kotek a dr. Aleš Opekar) neměli jednoduchou práci, ale nakonec vybrali 99 písní – ta poslední s číslem sto bude známa z ankety Český slavík. Smyslem projektu není pouhá hudební procházka dvacátým stoletím, ale anketa, ve které se rozhodne o dvanácti nejúspěšnějších písní z této stovky a volba největšího hitu našeho století. Pro tento účel nejúspěšnější hudební tucet bude znovu nahrán, nazpíván a představen veřejnosti (na vlnách Českého rozhlasu a na obrazovce TV NOVA) na prahu roku 2000.
Počátek našeho století je ve znamení Františka Kmocha. Je symbolické, že poslední rok století minulého reprezentuje jeho dodnes oblíbená píseň Česká muzika. Pro vstup do dvacátého století je to opravdu šťastné vykročení. Nejčastěji je zastoupen Karel Hašler – v první dvacítce šestkrát, v druhé pětkrát. Vedle lidovky a operety to jsou ještě písně Červené sedmy, které se zapsaly do první hitové dvacítky a je opět symbolické, že právě Vítězná Madelon s textem Eduarda Basse první dvacítku uzavírá. Psal se první rok svobodného Československa a proto si v kabaretu Červená sedma mohli zpívat: Madelon, nalej vína/ v naše padni veselí/ Německo už pohasíná/ však jsme jim to natřeli. / Madelon, nos víno stále/ dones lahví celý koš/ ať nám v slávě žijí dále/ Joffre, Clemenceau a Foch!
Ano, písničky vždycky odrážely dobu – ať už to byla doba válečná anebo to byly první doušky rodící se svobody. Některé písničky vznikaly do konkrétní doby, jiné čekaly až jejich chvíle přijde. Hašlerova Česká písnička (1932) vháněla slzy do očí za německé okupace. Modřanská polka Jaromíra Vejvody z roku 1927 známá později jako Škoda lásky se pro změnu proslavila mezi americkými vojáky pochodujícími západní Evropou pod názvem Beer Barrel Polka a stala se hymnou vítězství nad německým fašismem v roce 1945. Padesátá léta jsou charakterizována budovatelským veselím, šedesátá léta má pod kontrolou divadlo Semafor a tak to jde dál až do současnosti. To vše dostanete úhledně zabaleno na pěti CD. A vše v co nejautentičtějších a kde to bylo možné i historických nahrávkách.
Co zbývá? Popřát vám hezký poslech a možná příjemné oživení vlastních vzpomínek, neboť i to písničky báječně dovedou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *