Diana Sixtová a její zajímavá vína – Alsasko

Psáno pro časopis Medicína a umění 4/2018/52

Sixtová je nejen obchodní ředitelkou firmy Merlot d´Or, která se specializuje na dovoz francouzských vín, ale i zkušenou sommeliérkou. Známe se dlouho a společně jsme s partou milovníků vína projeli za vínem kus světa. Nabízíme vám vždy nějaké zajímavé a cenově dostupné víno. Takže, Diano, kam teď?

Můj dnešní vinařský tip míří do netypické francouzské oblasti, místa s velkým vlivem německého vinařství i gastronomie – tudíž do Alsaska. Historie zdejšího vinohradnictví sahá až do doby románské, přesněji do 3. století, kdy zaznamenává opravdový rozkvět hlavně v důsledku otevření Rýna jako obchodní cesty. Po řece byla alsaská vína exportována do všech Rýn lemujících zemí a hlavně do Kolína, odkud se posílala do Skandinávie a Anglie. Tato pro Alsasko významná éra trvá až do 16. století, kdy zdejší vinohradnictví dosáhlo absolutního vrcholu. Překrásné vinařské domy dodnes přináší svědectví o bohatství a prosperitě celého kraje v tehdejší době. Třicetiletá válka se svým drancováním, bídou, hladem a morem ukončila tento rozmach a doslova zruinovala veškeré vinohradnictví.

A jak to další vývoj ovlivnilo?
Z této rány se alsaští vinaři vzpamatovávali během celého 18. století a to velmi pomalu a těžce, přesto nikdy nedosáhli takového úspěchu jako před válkou. Důvodem bylo i to, že mnoho vinařů dalo přednost výnosnějším odrůdám, které jim rychle vracely jejich investice, což samozřejmě znatelně snížilo kvalitu vyráběných vín. Tato kvantitativní politika vrátila v 19. století oblasti pochybný a velmi křehký dojem prosperity, který vzal za své v důsledku absence exportu vína a rozmachu vinařství v jiných krajích Francie. V r. 1871 krizi dovršilo připojení Alsaska k Německu. Následovalo ničivé řádění phylloxéry, proti níž se vinaři bránili nahrazením zpustošené révy odolnými hybridy, které však produkovaly vína nevalné úrovně. V roce 1918 byla oblast vrácena Francii a konfrontována se stále rostoucí slávou ostatních vinařských regionů. To vedlo k opětnému upřednostnění kvality před kvantitou a následnému přesazovaní vinohradů. Tato dlouhá práce skončila v roce 1945 a zdejším vínům se postupně vracela ztracená sláva. V roce 1962 byla stanovena alsaská AOC a navíc uzákoněn monopol na výrobu typických alsaských lahví s dlouhým hrdlem (tzv. flétny).

V čem je Alsasko zajímavé?
Alsasko je jediná oblast Francie, která vyrábí čistě odrůdová vína. Asi 95% tvoří bílé odrůdy buď francouzského anebo německého původu. Ostatních 5% tvoří vína vyšlechtěná z odrůdy Pinot Noir, která nevzbuzují velký zájem. Území mezi pohořím Vosges a řekou Rýnem se táhne od severu k jihu podél německé hranice až ke švýcarské Basileji.

Co jsi z Alsaska vybrala?
My se podíváme do vinařského městečka Andlau, kde sídlí Domaine Rémy Gresser. Hluboký hlas a vzezření Rémyho Gressera maskuje jeho mírnou a milou povahu. Charakter jeho vín nemůže ale nechat nikoho na pochybách. Rémy Gresser patří mezi biodynamické vinaře s hlubokými znalostmi alsaských vín. Je pokračovatelem dlouhé linie vinařů z Andlau v alsaské podoblasti Bas-Rhin. První zmínky o vinařství jsou již z roku 1520, kdy byl jeho předek vinař Thiébaut Gresser jmenovaný proboštem Andlau. Dnes čítají Rémyho vinice necelých 11 hektarů a tvoří jednu z nejkomplexnějších mozaik podloží, jaké v Alsasku můžeme najít. Rémyho vína jsou strhující – ryzí a expresivní. Bezpochyby je to dané pestrostí půdního podloží. Každé z jeho tří grands crus je osobité a má výrazně odlišný charakter od těch ostatních. Kupříkladu Wiebelsberg je z nich nejtělnatější a pískovec v podloží mu dodává hodně energie a květinové aroma. Oproti tomu terroir Moenchberg, které je z části na žule a z části na vápenci, dává vína neuvěřitelně šťavnatá. No a Kastelberg, který je na unikátním podloží černé břidlice z Seige, dává jedna z nejzajímavějších vín, doslova nabitá mineralitou.  Je zastáncem suchého stylu alsaských vín a velmi zajímavé a osobité jsou jeho Rieslinky.

Rieslink Duttenberg, pochází z jílovito-slínového podloží, které mu dodává plnou chuť i vůni se stopami mirabelek a meruněk. Skvěle doplní sladkovodní ryby nebo samozřejmě alsaskou specialitu choucroute.

Takže na zdraví a citát:  Victor Hugo: „Bůh stvořil jen vodu. Člověk stvořil víno.“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *